Deep tissue module 2

Huidige status
Niet Ingeschreven
Prijs
Gesloten
Aan de slag
Deze cursus is momenteel gesloten

Op vrijdag 23 april hebben we de volgende technieken behandeld:

In buikligging (prone positie)

-Aanhoudende en constante druk op het zitbeen, de druk richting is naar de kruin toe. Je gebruikt hiervoor je handpalm(en) of je onderarm. Je houdt de druk ongeveer een halve minuut aan of tot je het gebied zachter voelt worden. Het doel is het losmaken van de aanhechtingen van de hamstrings en ontspanning creëren in de gehele hamstrings en bil spier. Creëer ruimte rond het zitbot door te fixeren richting tafel.

-Hamstringstroke, zie Vreeling boek blz 114-116 Een verlengende techniek met gebruik van onderarm >Stroke van pelvis af, geeft ruimte in het bekken >Stroke naar pelvis toe, geeft ruimte in knie. Variatie: Buig de knie, zet de stroke in en strek het been langzaam voor een anker&stretch techniek. Je kunt deze techniek gedetailleerder uitvoeren door de vingertoppen of knokkels van de vuist te gebruiken om spiercompartimenten te spreiden.

-1e tractus iliotibialisstroke, IT-bandstroke uit Vreeling boek blz 118. Gebruik je platte vuist om de peesplaat vanuit TFL tot aan de knie los te maken. Met gestrekte arm, je staat dan wat verder van de tafel af. Of je hebt je arm gebogen en zet je elleboog in je heup als hefboom, je staat nu dicht bij de tafel.

In stabiele zijligging (zorg dat je cliënt stevig en veilig ligt, onderste been languit gestrekt, bovenste been opgetrokken en ondersteund met een bolster)

-Verklevingen losmaken rondom trochanter. Je gebruikt hiervoor je vuisten en ‘stroopt’ als het ware het weefsel op richting de grote knobbel. Uit het handboek fascial release therapie blz. 131.

-Bekkenkam vrijmaken, met vingertoppen achter de kam gehaakt, je maakt een kleine en spreidende beweging. Palpeer en voel eerst verdikkingen en restricties. Werk niet over het weefsel maar je zinkt eerst in. Of gebruik je onderarm. Van SIAS naar SIPS om het bekken naar achteren te doen kantelen. Uit het handboek fascial release therapie blz 132.

-Een tweede techniek om de IT-band los te maken dit keer in zij ligging: Met de onderarm van trochanter tot aan knie. Zie handboek blz. 135

-Tot slot hebben we de adductoren behandeld; Nog steeds in stabiele zijligging maar dit keer werken we op het onderste en uitgestrekte been. Eerst het oppervlakkige weefsel met de platte vuist of onderarm van knie richting pelvis. Daarna kun je dieper werken (als het weefsel en de cliënt het toelaat) met de knokkels van je vuist of elleboog, werk nu op de gricilis. Is het heel gevoelig gebruik dan een paar druppels olie en zorg dat je uiterst langzaam werkt. Je kunt ook nog de spiercompartimenten spreiden met je vingertoppen, dan zink je in en houdt je slechts de druk aan, hooguit maak je een wiegende beweging vanuit je lichaamsgewicht. Je spreid adductoren van hamstrings, gracilis en sartorius.

Werk altijd in lagen, eerst het oppervlakkig weefsel voorbereiden, opwarmen en losmaken voordat je dieper gaat werken. Je gebruikt geen of heel weinig olie. Je zinkt langzaam in met je lichaamsgewicht en trekt je net zo langzaam weer terug aan het einde van een techniek. Je werkt altijd langzaam bij deep tissue massage, hoe dieper hoe langzamer. Na iedere techniek pas je zachte energie toe om te herstellen.